Dni Alergii na Stadionie Narodowym

Jeszcze tylko dziś (niedziela 23.11) na Stadionie Narodowym w Warszawie można zapoznać się z szeroką ofertą produktów i akcesoriów skierowanych specjalnie do alergików. Jak zapewnia organizator imprezy na swojej stronie internetowej www.dnialergii.pl, to pierwsza w Polsce tak duża impreza poświęcona zagadnieniom związanym z alergią i nietolerancją pokarmową.

Najliczniejszą grupę wystawców pierwszego  dnia targów stanowili producenci i dystrybutorzy żywności bezglutenowej. Stoiska kusiły odwiedzających uginając się od chlebów, ciasteczek, ciast (szarlotka bez glutenu i cukru!), paluszków i innych pyszności bez wykorzystania mąki pszennej do wypieku. Zaintersowani poznaniem tajników gotowania dla małych alergików mogli podpatrzeć jak robi to znana mama-blogerka, Katarzyna Jankowska (MamaAlergikaGotuje.pl). Od dziś już wiem, że produkty bezglutenowe nie muszą koniecznie opierać się tylko na mące ryżowej:)a jaja przepiórcze wcale nie uczulają w mniejszym stopniu niż te kurze (i właśnie zdradziłam dlaczego na moim blogu wciąż nie mam zakładki „kulinaria”). Przygotowane wspólnie z uczestniczkami warsztatów pierogi, bez jajek i tradycyjnej mąki pszennej, wyglądały bardzo apetycznie.

Innowacyjnym produktem wychodzącym naprzeciw oczekiwanim dzieci i rodziców jest owocowy baton Frupp, jako alternatywa dla tradycyjnych batonów, żelkówi, czekoladek i cukierków w dziecięcych tornistrach. Gdybym miała określić jego smak to brzmiałoby to tak: chrupkie, zmrożone owoce podawane w temperaturze pokojowej:) Dziwnie? No cóż, nic lepszego nie przyszło mi do głowy.

Jak podaje producent „do wyprodukowania 100g produktu zużyto 250g owoców z wykorzystaniem techniki suszenia sublimacyjnego, charakteryzującego się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych owoców”.

Dużego minusa daję za cukier w składzie.  Jakby jednak nie patrzeć  37 kcal (a tyle zawiera Frupp) na baton to nie dużo. Może warto jeszcze trochę popracować nad recepturą?

Podczas imprezy nie brakowało również oferty kosmetycznej dedykowanej osobom z AZS (Atopowym Zapaleniem Skóry) oraz tym z cerą szczególnie wymagającą i wrażliwą. Kilku wystawców posiadało też w swojej ofercie produkty do prania i sprzątania, również w wersji „EKO”. Produkt, który zainteresował mnie szczególnie  to myjka do demakijażu twarzy z magnetycznym mikrowłóknem (bez użycia mleczka czy płynu micelarnego oczyszcza skórę z zanieczyszczeń delikatnie ją peelingując. Wystarczy jedynie woda. Więcej o produkcie tutaj.

Dla dzieci, które wraz ze swoimi rodzicami przydreptały (albo precyzyjniej – zostały przydreptane) na imprezę, Fundacja Alabaster przygotwała mini-teatralne przedstawienie o problemach dzieci z Atopowym Zapaleniem Skóry. Oprócz umilenia czasu maluchów, Panie z Fundacji pozwoliły mi skorzystać z Ich kawałka przestrzeni, by przebrać malucha z zalanych ubranek. Za uprzejmość jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ, a organiztorowi daję  solidnego pstryczka w nos. Jeśli się organizuje imprezy, w których z dużym prawdopodobieństwem zwiedzającymi  będą rodziny z dziećmi, to warto zapewnić im taki komfort, by nie trzeba było przemierzać z wózkiem setek metrów w nerwowym poszukiwaniu pokoju lub łazienki. Dla wyjaśnienia – toaleta, w której mogłam przewinąć malucha była na innym pięrze niż targi, a w niej ani przewijaka, ani specjalnego miejsca dla matki z dzieckiem!

Po zakończonej wizycie na Stadionie Narodowym upichciłyśmy z Koleżanką dwie blachy pizzy gluten Free – była tak pyszna, że  zadziałała przeciwbólowo na oparzoną o piekarnik rękę:)

A tak jak poniżej wygląda baton frupp podzielony na cząstki:)

Powrót
  • Kostka

    Cieszę się, że coraz większa jest świadomość wśród Polaków, jeżeli chodzi o alergię pokarmową. Ja dopiero 3 lata temu dowiedziałam się, czym jest alergia, a właściwie nietolerancja pokarmowa, po tym jak wykonałam w REVITUM test na nietolerancję pokarmową. Świadomość żywieniowa moja i mojej rodziny wzrosła znacząco. :-)